FAQ / Veelgestelde Vragen
Welkom op de FAQ-pagina van Dutch for Doctors, waar we veelgestelde vragen beantwoorden over onze taaltrainingen voor tandartsen, artsen en andere zorgprofessionals.
Of je nu beginner of gevorderd bent, onze flexibele cursussen – individueel, in groepsverband of online – helpen je met medische terminologie en patiëntcommunicatie in het Nederlands.
Hier vind je informatie over inschrijving, niveaus, duur, lesmethoden en studiemateriaal.Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Over de taaltoets B2+ en over BIG-registratie
Ja, je moet B2 niveau Nederlands beheersen als je in Nederland wilt werken. Voor België geldt een C1-niveau Nederlands. Dit taalniveau is vereist zodat zorgprofessionals uit het buitenland patiënten dezelfde kwaliteit van zorg en expertise kunnen bieden. Daarnaast zorgt het ervoor dat je voldoende taalvaardigheid hebt om medische problemen te herkennen, uit te leggen en te behandelen.
Zorgprofessionals met een buitenlands diploma moeten een taalcertificaat behalen om zich in Nederland te registreren. Vanaf 1 januari 2024 gelden de volgende niveaus: B1 voor mbo-verpleegkundigen, B2 voor hbo-verpleegkundigen en B2+ voor academici.
Je kunt de taaltoets afleggen zodra je het vereiste niveau Nederlands hebt behaald: B1 voor mbo-verpleegkundigen, B2 voor hbo-verpleegkundigen en B2+ voor academici.
Waarschijnlijk niet. Je kunt als een onder supervisie werkende zorgprofessional in Nederland werken. Echter, je moet eerst een werkgever vinden die bereid is je in dienst te nemen zonder BIG-registratie. De meeste werkgevers stellen BIG-registratie namelijk als voorwaarde voor het aannemen van een buitenlandse zorgprofessional.
De toets voor de eerste stap richting BIG-registratie bestaat uit vier onderdelen: spreken, schrijven, luisteren en lezen. Elk onderdeel wordt apart beoordeeld. Je kunt je bij ons voorbereiden op elk van deze onderdelen. Neem contact op, wij helpen je om je goed voor te bereiden op de taaltoets.
Je ontvangt de uitslag van de toets meestal binnen 5 werkdagen.
Op het uitslagformulier zie je het aantal behaalde punten per onderdeel: schrijven, spreken, lezen en luisteren, plus standaard feedback over de taal. Bij een voldoende is er geen taalfeedback. Onderliggende beoordelingsformulieren of videobeelden zijn niet in te zien. Bij bezwaar kun je een bezwaarprocedure starten.
De beschikbare tijd verschilt per onderdeel: lezen en schrijven duren elk 1,5 uur, luisteren duurt 45 minuten en spreken duurt 15 minuten.
Je kunt de toets herkansen, behalve de MBO-toetsen. Deze kunnen niet opnieuw worden gemaakt.
Je ontvangt het taalcertificaat meestal binnen twee weken per post.
Wanneer je het vereiste taalniveau hebt bereikt, laten we je dat weten. Vervolgens kun je je inschrijven voor de taaltoets als onderdeel van de eerste stap richting BIG-registratie. Wij geven je het juiste adres door.
Over de cursussen van Dutch for Doctors
Dat hangt ervan af. Voor sommige studenten is het lastig, terwijl anderen Nederlands juist makkelijk vinden. Hoewel het niet altijd eenvoudig is, geloven wij bij Dutch for Doctors dat het leren van een taal op hoog niveau een waardevolle en positieve ervaring is.
Soms ontvang je een opdracht of oefening die je vooraf moet voorbereiden.
Zorgprofessionals zonder voorkennis van het Nederlands hebben gemiddeld 11 maanden intensieve training nodig om aan de taalvereisten te voldoen.De duur verschilt per persoon en hangt af van factoren zoals moedertaal, ervaring met vreemde talen, leerintensiteit, doorzettingsvermogen, grammaticaal inzicht en analytisch vermogen.
Het behalen van B2+ niveau vereist regelmatige oefening. Dutch for Doctors biedt lesmateriaal, boeken en notities, maar zelfstudie en doorzettingsvermogen zijn essentieel. Door continu te leren en te trainen, vergroot je de kans om dit niveau te bereiken.
Nee, voorkennis is niet nodig als je kiest voor Dentaal All the Way of Dentaal Basic Training.
Voor aanvang van de training dient het volledige bedrag te worden betaald. Wij doen ons best om je de taal goed te leren, dus zorg ervoor dat de betaling in orde is. Afspraak is afspraak, zoals we in het Nederlands zeggen!
Kun je niet aanwezig zijn bij de les? Laat het ons dan minimaal 24 uur van tevoren weten via WhatsApp of e-mail. Zonder tijdige afmelding wordt de gemiste les als opgenomen uren meegerekend.
Ja, dit is een vereiste. Zonder nieuwe woordenschat kun je de taal niet effectief leren. Om het benodigde taalniveau te bereiken, is het belangrijk om de lesmaterialen goed te bestuderen.
Op de avond voor je les ontvang je een e-mail met een link naar de Zoom-meeting. Klik op de link en je wordt automatisch doorgestuurd naar de online les.
Hoe vaker je lessen volgt, hoe sneller je de cursus afrondt. Bij minder lessen duurt het langer. We raden aan de training zo snel mogelijk te voltooien, zodat je snel aan de slag kunt in Nederland of België.
De beste resultaten behaal je door dagelijks les te volgen. Is dit niet haalbaar vanwege werk? Dan kun je lessen volgen vóór, tussen of na je werk.
Een lesuur duurt 45 minuten. Je kunt maximaal 5 lesuren per dag boeken.
Lessen kunnen op afspraak worden geboekt. Onze werktijden zijn van 07:00 tot 18:00 uur.